Get Adobe Flash player

Insomnija - Roberto Vodanović Čopor


Insomnija je prva zbirka poezije Roberta Vodanovića Čopora, hrvatskog pesnika, konceptualnog umetnika, nezavisnog izdavača, jednog od najosobenijih i po broju autorskih izdanja najplodnijih regionalnih kantautora u protekloj deceniji. Na tragu Keruaka, Karvera i Bukovskog, njegova je Insomnija upečatljiv omaž autobiografskom naturalizmu, prožet gnevom, egzistencijalnim buntom, dubokom introspekcijom, opšteljudskom patnjom, s neophodnim sastojkom retkog ali dobrodošlog humora bez koga bi ovakva književna formula ostala uskraćena za jedan važan element.
Između zaziva apokalipse i čežnje za „bezuvjetnom tišinom”, između sveopšteg rasula i konačnog sjedinjenja, ekspresionistički razbuktan a impresionistički nežan, lunarno ozračen a poklonjen svitanju, vulgaran a sakralan, urban a pastoralan, Roberto Vodanović Čopor obeležio je svojim stihovima kao krvlju bolan ekvilibrijum koji uvek iznova mora da uspostavlja savremeni umetnik duhovno razapet između osećanja punoće unutrašnjeg bića i osećanja ništavila eksternog sveta. Insomnija je dirljivo iskrena ispovest arhetipskog autsajdera koji je kadar da „udiše empatiju sveta”, onoga čije „vreme prolazi kao naše, ali u paralelnom svemiru”. Pesnika koji je u stalnom konfliktu sa sobom u vremenu i s vremenom u sebi, ali koji bez jakih kontrasta ne bi mogao da postoji.
Insomnija je lična knjiga. Poštena i gola do kosti. Međutim, i tako dobrovoljno samoraskrinkan, autor se ne da lako uhvatiti, jer je spontano razvio različite identitete – alhemičar, vrač, onirik, romantik, grubijan, pripovedač, pajac, lutalica, grešnik, iskupitelj sveta. A u svima njima – autentični pesnik koji šalje poziv u pomoć, samom sebi u budućnost. Roberto Vodanović Čopor voli da igra svaku ulogu u svojoj stvaralačkoj drami. Dakako, traži publiku koja će saosećati, voleti i patiti s njim.  

Insomnija je besplatna ulaznica za njegov teatar.

Knjigu u elektronskom formatu možete preuzeti klikom na link ispod:


INSOMNIJA - ROBERTO VODANOVIĆ ČOPOR


CIP - Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
821.163.42-14

VODANOVIĆ, Roberto
Insomnija / Roberto Vodanović Čopor. - Novi Sad : Kreativni centar Vigvam, 2016

ISBN 978-86-80316-01-7

COBISS.SR-ID 302821639